We staan op de drempel van een nieuw tijdperk, een nieuwe wereld. Hoe deze wereld er precies uit komt te zien weten we nog niet, maar dat veranderingen snel gaan merk je aan alles. Beroepen van vandaag kunnen morgen al niet meer bestaan. Dat geeft veel onzekerheid, maar biedt ook kansen. Hoe ga je hiermee om?
Door je eigen ideeën serieus te nemen en vorm te geven d.m.v. ondernemerschap. Zo creëer je een wereld waar jij in gelooft, waar je blij van wordt. De mate waarin je hier op durft te vertrouwen bepaalt het succes van jouw bedrijfsidee.
Ondernemend zijn vs. ondernemerschap
Dankzij onze jarenlange ervaring in het begeleiden van starters hebben we met zorgvuldigheid een traject samengesteld: “Zinderend ondernemen”. Dit traject duurt 6-9 maanden en is opgebouwd in 5 fases. Gedurende het traject ga je een concreet project realiseren. Daarbij is het uitgangspunt dat je ondernemend aan de slag gaat, zonder dat je precies weet waar het toe leidt. Het kan leiden tot het daadwerkelijk neerzetten van een eigen onderneming, maar het kan ook zijn dat je als freelancer aan de slag gaat voor een bedrijf. Door je bedrijfsidee serieus te nemen creëer je een toekomst die jij voor je ziet. Dat is het uitgangspunt. Hieronder een overzicht van de fases die we tijdens het traject doorlopen:
Fase 1: Innerlijke drive als motor voor het verdere traject
Jouw innerlijke drive is de motor voor het verdere traject. Wat wil je met je bedrijf toevoegen aan deze wereld en wat maakt juist jou uniek? Dit zijn vragen die in deze eerste fase aan bod komen. Tevens ga je een concreet project benoemen wat je binnen 6-9 maanden kunt realiseren. Alle ideeën schrijf je op in een startmanifest. Het is in deze fase vooral belangrijk dat je een beeld schetst waar je blij van wordt, waar je jouw talent volledig in kwijt kan. Omdat het waarschijnlijk iets is wat je heel graag wilt mag het ook spannend zijn. De spanningsboog tussen missie en talent aan de ene kant en een uitdagend project aan de andere kant zorgt voor Zindering.
Fase 2: Experimenten buiten de comfort zone
Het beeld van het eindresultaat is geschetst. Je weet waar je naartoe wilt. Nu is het tijd om je ideeën te toetsen in de buitenwereld. Begin bij de mensen in je eigen netwerk. Wat vinden zij van jouw ideeën? Is er daadwerkelijk behoefte aan? Is het haalbaar? Wat kan beter? Je zult in deze fase ook wat tegengas krijgen. Misschien is niet iedereen zo enthousiast als jij bent. Het kan zelfs zo zijn dat je liever stopt, omdat je denkt dat het toch niet gaat lukken. Hou dan voor ogen dat alle feedback van waarde is om jouw idee beter te maken.
Fase 3: Plan maken en acties uitzetten
Het startmanifest en de feedback uit fase 2 vormen de input voor je plan. Dat ga je in deze fase verder vormgeven. Welk product/dienst ga je leveren? Wat maakt jou uniek t.o.v. de concurrentie? Wie is jouw ideale klant? Via welke kanalen ga je jouw klanten bereiken? Met wie ga je samenwerken om je doelen te bereiken? De antwoorden op al deze vragen vormen de basis van je plan. Het is een eerste aanzet en kan gaandeweg worden aangescherpt. Aan de hand van dit plan kun je ook gericht acties uitzetten om je doelen te bereiken. Dit is waar je de resterende tijd mee aan de slag kan.
Fase 4: Realiseren en volharden
Tijdens het realiseren van je doelen geven we concrete tips hoe je je plan vorm kunt geven. Hoe ga je jouw product/ dienst onder de aandacht brengen? We leren je geen trucjes, maar helpen om jouw eigen manier te vinden. Wat is jouw manier van een netwerkgesprek voeren? Jouw manier in het gebruik van Social Media? Jouw manier van een lezing geven? Jouw manier om je product vorm te geven? Door het geheel op eigen wijze vorm te geven, wordt je aantrekkelijk voor klanten. Je wordt aantrekkelijk, omdat je authentiek bent. Tijdens deze fase moet je soms ook een tandje bij zetten om je einddoel te halen. Daarbij is het belangrijk om je einddoel voor ogen te houden.
Fase 5: Puntjes op de ‘i’ en oogsten
Om een project tot een goed einde te brengen is de eindfase essentieel. Het is juist belangrijk om in deze fase zaken goed af te ronden en niet te verslappen. Je hebt behoorlijk wat gezaaid, nu moet je nog oogsten. Terugkijken op de afgelopen maanden en zien wat je hebt gerealiseerd. Niet alleen de doelen die je vooraf hebt gesteld, maar ook de zogenaamde bijvangst. Resultaten die je vooraf niet had kunnen bedenken.
Meer weten?
Lees voor meer informatie het e-book “Start vanuit je hart” of neem contact op voor een gratis adviesgesprek.